5.29.2012

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ Ευδήλου Ικαρίας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου 27/5/12



ikariaki.gr.27/5/12 Ανοιχτή Συνέλευση ΣΥΡΙΖΑ στον Εύδηλο Ικαρίας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α' Αθηνών (χαιρετισμός ΑΛ. Σταθακιού. Υποψηφίου ΣΥΡΙΖΑ Σάμου-Ικαρίας)

5.23.2012

ΘΟΔΩΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: «ΚΑΙ ΑΝ Η ΤΡΟΪΚΑ ΜΑΣ ΚΟΨΕΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ; »

«ΚΑΙ ΑΝ Η ΤΡΟΪΚΑ ΜΑΣ ΚΟΨΕΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ; »

Του ΘΟΔΩΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*
Όσο περνάνε οι ημέρες και πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, τόσο οι κυρίαρχοι κύκλοι θα εντείνουν τις τρομολαγνικές παρεμβάσεις τους, με στόχο να ανακόψουν την εκλογική δυναμική της Αριστεράς, και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ.
Μην έχοντας να δώσουν καμία προεκλογική υπόσχεση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα «για καλύτερες ημέρες», παρά μόνο, για «αποφυγή των χειρότερων», το αστικό πολιτικό σύστημα που είναι μαζί με την ΕΕ συνυπεύθυνο για τη σημερινή τραγική κατάσταση της χώρας, θα επιστρατεύσει το μοναδικό εργαλείο χειραγώγησης πουέχει απομείνει ακόμα στη φαρέτρα του: το φόβο. Το φόβο που είναι άλλωστε και το τελευταίο καταφύγιο κάθε εξουσίας, η οποία έχει απωλέσει και τα τελευταία ίχνη νομιμοποίησής της από τους «από κάτω».
Ένα από τα πλέον προσφιλή επιχειρήματα των τρομολάγνων των δελτίων των 8, και όχι μόνο, είναι πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση του Μνημονίου και επιβολή μορατόριουμ στην αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων του δημοσίου χρέους ως έσχατο μέσο πίεσης για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, θα οδηγήσουν την όποια κυβέρνηση της Αριστεράς στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να καταβάλει μισθούς και συντάξεις.
Σύμφωνα με τα επιχειρήματα του αστικού μπλοκ, σε περίπτωση ελληνικής «απείθειας», η τροίκα θα διακόψει την χρηματοδότηση προς τη χώρα μας «βγάζοντας έτσι την πρίζα» από το «δημόσιο ταμείο».
Μάλιστα, ο συλλογισμός αυτός έχει διττή χρήση: είτε επιστρατεύεται για να στοιχειοθετήσει τη δήθεν ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ είτε για να προεξοφλήσει την αναγκαστική ενσωμάτωση μιας οποιαδήποτε κυβέρνησης της Αριστεράς στην ευρύτερη μνημονιακή στρατηγική.
Είναι όμως έτσι; Είναι σε θέση η διακοπή της χρηματοδότησης από την τρόικα να δημιουργήσει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης στο λαό της χώρας, και μάλιστα, στα πιο ευάλωτα τμήματά του; Ή μήπως πρόκειται για ένα άθλιο όπλο προπαγάνδας που στόχο έχει να τρομοκρατήσει ακόμα περισσότερο ανθρώπους που ήδη ανησυχούν για την κάλυψη βασικών τους αναγκών;
Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό θα καταφύγουμε στην παράθεση στοιχείων, σε ταμειακή βάση, τόσο από τον Προϋπολογισμό του 2012[2] όσο και από τις πραγματοποιήσεις της Γενικής Κυβέρνησης (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Νοσοκομεία κλπ), κατά το α’ τρίμηνο του 2012.
Πριν, όμως, δούμε τα στοιχεία κρίνουμε χρήσιμο να σημειώσουμε πως σε κάθε περίπτωση η καταβολή των μισθών και των συντάξεων αποτελούν την πλέον ανελαστική κατηγορία πληρωμών. Μια οποιαδήποτε κυβέρνηση που δεν φέρει τις πελατειακές δουλείες του σημερινού σάπιου αστικού μπλοκ, μπορεί να περικόψει με πολύ εύκολο τρόπο άλλες δαπάνες που δεν έχουν κανένα κοινωνικό πρόσημο (πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα, υπερτιμολογημένες προμήθειες/δημόσια έργα ακόμα και με καταγγελίες συμβάσεων κλπ), εξοικονομώντας σημαντικά ποσά.
Ας πάμε όμως στα νούμερα:

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία και παραθέτουμε, οι μισθοί και οι συντάξεις όχι μόνο δεν υπολείπονται των δημοσίων εσόδων, αλλά αντιθέτως βάσει των ετήσιων εκτιμήσεων του Προϋπολογισμού του 2012, βρίσκονται πολύ χαμηλότερα! Για την ακρίβεια φτάνουν το 55% των προϋπολογισθέντων εσόδων, καθιστώντας έτσι προφανές πως παρά τις σοβαρότατες αστοχίες στην εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού, από πουθενά δεν επιβεβαιώνεται η απίθανη επιχειρηματολογία των εμπόρων του φόβου.
  1. Κρατικός Προϋπολογισμός, Εισηγητική Έκθεση, σελ. 44
  2. Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης, Μάρτιος 2012
Ή για να το θέσουμε και διαφορετικά, το πρωτογενές[3] ταμειακό αποτέλεσμα τόσο του Κρατικού Προϋπολογισμού όσο και της Γενικής Κυβέρνησης είναι αμφότερα θετικά, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα πως το κράτος μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά αξιοποιώντας αποκλειστικώς τα ενδογενή του έσοδα. Έτσι ακόμα και αν η τρόικα διακόψει τη χρηματοδότηση, η Δημόσια Διοίκηση, θα μπορεί να λειτουργεί σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό ήδη από την πρώτη στιγμή!
Αντίστοιχα είναι και τα συμπεράσματα στα οποία μπορεί να καταλήξει κάποιος από μια γρήγορη επισκόπηση των ταμειακών πραγματοποιήσεων τόσο του Κρατικού Προϋπολογισμού όσο και της Γενικής Κυβέρνησης κατά το α΄τρίμηνο του 2012.
Σε ότι αφορά τον Κρατικό Προϋπολογισμό αυτός «κλείνει» στο α’ τρίμηνο με ένα υπαρκτό, πλην όμως, σχετικά μικρό, πρωτογενές ταμειακό έλλειμμα, το οποίο ανέβηκε στα €1,726 δις τον Απρίλιο του 2012. Αντίθετα, οι λογαριασμοί της Γενικής Κυβέρνησης κλείνουν με πρωτογενές πλεόνασμα κατά το α΄τρίμηνο.
Ακόμη, λοιπόν, και αν συνυπολογίσουμε τη μεγάλη πτώση των εισπράξεων των φορολογικών εσόδων (κυρίως ΦΠΑ) που πραγματοποιείται εδώ και 1 περίπου μήνα κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με επιχειρήματα πως η τρόικα μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα στο σημείο να μην υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις.
Αντιθέτως, μάλιστα, μια κυβέρνηση της Αριστεράς, θα μπορούσε σχετικά εύκολα, όχι μόνο να υπερκαλύψει ένα ενδεχόμενο πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης[4] αλλά και να άρει το βάρος των διαφόρων φορομπηξιών που έχουν επιβληθεί στα λαϊκά στρώματα, με διάφορους τρόπους (φορολόγηση υψηλών εισοδημάτων, συσσωρευμένου πλούτου και εκκλησίας, καταγγελία υπερτιμολογημένων συμβάσεων προμηθειών και έργων κλπ).
Σε περίπτωση, μάλιστα, αναγκαστικής εξόδου από το ευρώ, η κάλυψη του πρωτογενούς αυτού ελλείμματος θα μπορούσε να γίνει και με εκτύπωση χρήματος, χωρίς όμως να υπάρξουν υπερπληθωριστικά φαινόμενα, λόγω του μικρού μεγέθους του.
Κλείνοντας, καλό είναι να σημειωθεί, πως η διατήρηση αυτού του κλίματος κατατρομοκράτησης της κοινής γνώμης για πολιτικές σκοπιμότητες είναι και ο μόνος παράγοντας που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία. Με άλλα λόγια μια συνεχώς αναπαραγόμενη παραφιλολολογία για μια δήθεν αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων μπορεί, τελικά, να οδηγήσει τους πολίτες σε “μαζική επιδρομή” στα ATM, φορτώνοντας έτσι ένα ακόμα σοβαρό, πλην όμως απολύτως διαχειρίσιμο πρόβλημα πάνω στις πλάτες της όποιας κυβέρνησης προκύψει στις 17 του Ιούνη…

*Οικονομολόγος, μέλος της Νεολαίας ΣΥΝ

5.22.2012

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΔΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Πρωτοφανές δημοσιογραφικό ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι.
Ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ στο Παρίσι δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας παράλληλα τις καταστροφικές συνέπειες του μνημονίου για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.
Το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την πιθανότητα εκλογικής νίκης της Αριστεράς είναι πρωτόγνωρο και η συνέντευξη τύπου καλύφθηκε από εκατοντάδες μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο ενώ η Ελληνική αντιπροσωπεία δέχτηκε καταιγισμό αιτημάτων για δηλώσεις και συνεντεύξεις από μέσα ενημέρωσης από όλο τον πλανήτη.
Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ο Εθνικός Γραμματέας του Γαλλικού ΚΚ και Πρόεδρο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Pierre LAURENT και ο επικαφαλής στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές του Μετώπου της Αριστεράς στην Γαλλία, Jean – Luc MELENCHON.
Η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γιάννη Δραγασάκη, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Γιώργο Σταθάκη, το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, Γιάννη Μηλιό και το μέλος της Ε.Ε. του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γιάννη Μπουρνού

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης τύπου του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι.

Δεν ξέρω αν φοβίσαμε την Ευρώπη, αλλά μάλλον την ξαφνιάσαμε απ’ ότι φαίνεται από την παρουσία σας εδώ σήμερα και ίσως αυτός να είναι ένας από τους στόχους μας. Να αναγκάσουμε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να δουν το πρόβλημα. Η κρίση του χρέους δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης και συνεπώς πρέπει να αναζητήσουν μια κοινή ευρωπαϊκή λύση σ’ ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Να τους αναγκάσουμε να συνειδητοποιήσουν ότι κανένας λαός, πουθενά στον κόσμο, πόσο δε μάλλον στην Ευρώπη, δεν μπορεί να οδηγείται εθελοντικά στην αυτοκτονία. Γιατί αυτό που συντελείται δυο χρόνια τώρα στην Ελλάδα είναι μια υποβοηθούμενη, στο όνομα μάλιστα της αλληλεγγύης, αυτοκτονία του ελληνικού λαού.

Συνηθίζουμε να μιλάμε για τα προγράμματα της λιτότητας. Αυτό που συνέβη και συμβαίνει στην Ελλάδα δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα λιτότητας. Είναι ένα ευρωπαϊκό πείραμα εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών σοκ που έχει οδηγήσει τη χώρα μπροστά σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστικών διαστάσεων κρίση. Και σήμερα βρισκόμαστε εδώ στο Παρίσι, αύριο θα βρεθούμε και στη Γερμανία για να εξηγήσουμε στους ευρωπαϊκούς λαούς, στους Γάλλους και τους Γερμανούς ότι δεν έχουμε τίποτα εναντίον τους. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Στην Ελλάδα δίνουμε έναν αγώνα και για λογαριασμό των Γάλλων και των Γερμανών και όλων των ευρωπαϊκών λαών. Διότι, αν το πείραμα συνεχιστεί στην Ελλάδα, θα εξαχθεί και σ’ όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και γιατί ο πόλεμος που βιώνουμε στην Ευρώπη δεν είναι ανάμεσα στα έθνη και στους λαούς, αλλά από τη μια μεριά έχει τις δυνάμεις της εργασίας και από την άλλη μεριά έχει αυτό το αόρατο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, τις δυνάμεις των αγορών, τους τραπεζίτες, τους κεφαλαιοκράτες. Και τον αληθινό μας εχθρό είναι δύσκολο να τον καταπολεμήσουμε. Τους πολιτικούς μας αντιπάλους μπορούμε να τους κερδίσουμε και αποδείχθηκε από τον αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, αλλά τον αληθινό μας εχθρό είναι δύσκολο να τον κερδίσουμε διότι δεν έχει πρόσωπο, δεν έχει πρόγραμμα, δεν είναι κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές και όμως μας κυβερνά. Είναι το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, είναι οι τραπεζίτες και οι κεφαλαιοκράτες, είναι αυτοί που έχουν συνασπιστεί σε μια ευρωπαϊκή ένωση ενάντια στους λαούς και καταπολεμάνε σήμερα τους Έλληνες, θέλουν να καταστρέψουν την Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσουν να επιτεθούν στην Ευρώπη, στον πολιτισμό της, στις κατακτήσεις της, στη δυνατότητά της να παίξει έναν ουσιαστικό και αναντικατάστατο διεθνή ρόλο.
Εμείς, λοιπόν, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μάη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο βήμα που είναι έτοιμος ο ελληνικός λαός να κάνει για να ολοκληρώσει τη νίκη του. Να ολοκληρώσει μια μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα, δίνοντας και στέλνοντας και ένα μήνυμα ελπίδας σε όλη την Ευρώπη. Να στείλει στα αζήτητα της ιστορίας το Μνημόνιο της λιτότητας και της καταστροφής και να αναζητήσει από κοινού με τους ευρωπαϊκούς λαούς μια προοπτική επανίδρυσης της Ευρώπης σε μια νέα βάση που θα έχει σαν βασικό συστατικό την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι διότι ακόμα δεν καταφέραμε να πάρουμε την κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά βλέπουμε ότι ένας άνεμος αλλαγής φυσάει στην Ευρώπη. Το βλέπουμε όχι μονάχα από το ενδιαφέρον σας, αλλά και από το γεγονός ότι όλα όσα μέχρι χθες μας έλεγαν ότι δεν γίνονται σήμερα είναι αναγκασμένοι να τα συζητήσουν. Και είναι αναγκασμένοι να τα συζητήσουν όλα και θα τα συζητήσουν όλα και θα τα αποδεχθούν όλα στο τέλος, διότι ο δικός τους εκβιασμός είναι πολύ πιο αδύναμος από τον πραγματικό τρομοκρατικό εκβιασμό, από την πιθανότητα μιας συνολικής διάλυσης του ευρώ και της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής συνοχής.
Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι στις 17 Ιουνίου οι δυνάμεις της ελπίδας στην Ελλάδα θα κερδίσουν τις δυνάμεις του τρόμου και του φόβου. Και η Αριστερά θα πετύχει μια σημαντική ιστορική νίκη απέναντι στον ομοϊδεάτη του κ. Σαρκοζί, στον κ. Σαμαρά που αποτελεί μια ιμιτασιόν εκδοχή του κ. Σαρκοζί στην Ελλάδα. Και πιστεύουμε ότι αυτή η νίκη θα αποτελέσει την αρχή σημαντικών ανακατατάξεων και εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη προς όφελος όλων των ευρωπαϊκών λαών.

Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Ερωτήσεις δημοσιογράφων

  • Λέτε ότι είσαστε υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της παραμονής στο ευρώ , αλλά την ίδια στιγμή λέτε ότι είσαστε ενάντια στο μνημόνιο που δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από την ΕΚΤ. Δεν υπάρχει αντίθεση ανάμεσα σε αυτό; Η καταγγελία του μνημονίου δεν θα οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας;
Αλ. Τσίπρας: Το αντίθετο. Αντίφαση υπάρχει από αυτούς που υποστηρίζουν ότι μνημόνιο και Ευρωζώνη δεν μπορούν να προχωρήσουν μαζί. Η πολιτική της σκληρής λιτότητας που οδηγεί σε ανθρωπιστική καταστροφή την Ελλάδα είναι μια πολιτική που επιβάλλεται μεν από το μνημόνιο αλλά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την ίδια την Ελλάδα σε κατάρρευση χρηματοπιστωτική, σε πιθανή έξοδο από το ευρώ και μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα διαλύσει συνολικά την Ευρωζώνη. Φανταστείτε την Ευρωζώνη σαν μια αλυσίδα από 17 κρίκους . Αν ένας κρίκος σπάσει, βεβαίως και θα καταστραφεί ο κρίκος αλλά θα διαλυθεί και η αλυσίδα . Συνεπώς, είναι απολύτως παράλογοι όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να καταστρέφουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό αλλά να διατηρούν την Ευρωζώνη ανέπαφη. Και εμείς ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι οφείλουμε απέναντι στην ιστορία να διατηρήσουμε τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης   και επειδή πιστεύουνε στην ιδέα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αγωνιζόμαστε για κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Διότι η ενωμένη Ευρώπη ή θα είναι κοινωνικά δίκαιη και δημοκρατική ή δεν θα υπάρχει.
  • Μπορείτε να μας πείτε για την πρόταση της κ. Μέρκελ για το δημοψήφισμα. Είσαστε υπέρ ενός τέτοιου δημοψηφίσματος για την έξοδο από το ευρώ της Ελλάδας και δευτερεύοντος τι έχετε να πείτε στον Φρανσουά Ολάντ  εάν μετανιώνετε το ότι δεν σας δέχτηκε;
Αλ. Τσίπρας: Η κ. Μέρκελ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι ισότιμη εταίρος στην Ευρωζώνη που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σε χώρες της Ευρωζώνης σαν να πρόκειται για χώρες προτεκτοράτο των χωρών με πιστοληπτική δυνατότητα 3
Α στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος , ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος   έχουμε διαδικασίες που προβλέπει το δικό μας σύνταγμα συνεπώς δεν μπορεί η κ. Μέρκελ να ορίζει πότε θα κάνουμε και για ποιο λόγο θα κάνουμε δημοψήφισμα. Σε ότι αφορά τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα του να μην δέχεται με βάση το πρωτόκολλο να συναντήσει αρχηγούς κομμάτων και να θέλει να συναντά μονάχα αρχηγούς κρατών είναι απολύτως κατανοητό αλλά πρέπει και ο ίδιος να γνωρίζει ότι πολύ σύντομα θα κληθεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα.  Και κυρίως θα κληθεί να απαντήσει αν όλα όσα έλεγε προεκλογικά ισχύουν και μετεκλογικά διότι εάν ο γαλλικός λαός έστειλε τον κ. Σαρκοζί να κάνει διακοπές στο Μαρόκο, τον έστειλε όχι για να αντικατασταθεί από κάποιον που θα εφαρμόζει την ίδια πολιτική αλλά από κάποιον που θα την αλλάξει αυτή την  πολιτική.
  • Φαίνεται ότι ήδη οι κάλπες θα είναι δημοψηφισματικές οι κάλπες κατά κάποιο τρόπο οι κάλπες; Έτσι δεν είναι; Γιατί είναι αναγκαίο να γίνει ένα επιπλέον δημοψήφισμα;
Αλ. Τσίπρας: Οι εκλογές στην Ελλάδα θα καθορίσουν την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα, θα εκλέξουν, θα διαμορφώσουν τους συσχετισμούς και θα εκλέξουν νέα κυβέρνηση άρα οι εκλογές είναι το αληθινό δημοψήφισμα για την  πραγματική εμπιστοσύνη που μπορεί να δείξει ο λαός στις πολιτικές δυνάμεις . Είναι σαφές για να ολοκληρώσω ότι το δίλημμα και σε αυτή την κάλπη δεν είναι το ψευδές δίλημμα ευρώ ή δραχμή, αλλά είναι το δίλημμα λιτότητα της καταστροφής ή προοπτική ελπίδας με ακύρωση του μνημονίου;
  • Σχετικά με το μνημόνιο. Θέλετε να επαναδιαπραγματευθείτε το μνημόνιο; Αυτό όμως σημαίνει ότι υπάρχουν πράγματα μέσα στο μνημόνιο που θέλετε να κρατήσετε και πράγματα που θέτε να απορρίψετε; μπορείτε να μας εξηγήσετε τι θέλετε να απορρίψετε μέσα στο μνημόνιο και τι θα μπορούσατε να κρατήσετε;
Αλ. Τσίπρας: Το μνημόνιο δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση διότι η κόλαση δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα που οδηγεί τον ελληνικό λαό στην κόλαση και στην καταστροφή. Δεν έχουμε να διαπραγματευτούμε κάτι από το μνημόνιο. Ακυρώθηκε από την ψήφο του λαού στις 6 του Μάη και θα μπει οριστικά στην ιστορία από την ψήφο του ελληνικού λαού στις 17 του Ιούνη. Αυτό που χρειάζεται να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γι’ αυτό και εμείς θέλουμε να πείσουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις ηγεσίες τους είναι ότι πρέπει να διαμορφώσουμε μια διαφορετική στρατηγική, κοινή στρατηγική για όλη την Ευρώπη, να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική  επανίδρυση της Ευρώπης.
Αυτό που χρειάζεται να κουβεντιάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του δημόσιου χρέους που δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες του νότου και πολύ γρήγορα και την καρδιά και τον πυρήνα της Ευρώπης.  Άρα εκεί χρειάζεται μια επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους και εξεύρεση κοινής λύσης απέναντι στο δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών.
  • Θεωρείτε ότι οι προτάσεις του κόμματος σας διαστρεβλώνονται από τα μίντια;
Αλ. Τσίπρας: Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο άλλωστε το γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο  Ζαν Λυκ Μελανσόν από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από τον ευρωπαϊκό αλλά και από τον γαλλικό τύπο. Όμως τώρα όταν ο λαός μας βάζει μπροστά σε αυτή την μεγάλη ευθύνη είναι αναγκασμένοι όλοι να δουν προσεκτικά τις θέσει μας και τις προτάσεις μας. Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί οι προτάσεις αυτές είναι οι μόνες ρεαλιστικές για να αποφύγουμε μια ιστορική τραγωδία στην Ευρώπη συνεπώς κρατήστε αυτές τις προτάσεις γιατί σε λίγο θα δείτε να τις διατυπώνουν και άλλοι αλλά θα έχουν έρθει δεύτεροι.
  • Ποια είναι η άποψη σας  για τις δηλώσεις  ηγετών  ευρωπαϊκών κρατών που λένε ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών το μνημόνιο θα πρέπει να εφαρμοστεί. Παρ’ όλο που ο ελληνικός λαός θα έχει επιβάλλει θα έχει ζητήσει την ακύρωσή του;
Αλ. Τσίπρας: Η ουσία σε σχέση με την εφαρμογή ή όχι του Μνημονίου έχει να κάνει με το ότι πρέπει να σταματήσουν οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών λαών να ζητούν από τους ευρωπαίους φορολογούμενους να πληρώνουν, να βάλουν τα λεφτά τους σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Διότι το Μνημόνιο, πέρα από απάνθρωπο και βάρβαρο, είναι και απολύτως αναποτελεσματικό. Αν συνεχίσει η εφαρμογή του σε 3-4 μήνες θα είμαστε μπροστά στην ανάγκη 3ου πακέτου στήριξης και 2ης αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα. Συνεπώς, αυτοί που κάνουν αυτές τις δηλώσεις πρέπει να έχουν επίγνωση ότι ζητάνε κάτι παράλογο. Ζητάνε την επιμονή στο λάθος, πόσο δε μάλλον όταν το ζητάνε ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα είναι η χώρα που έκανε δώρο στην ανθρωπότητα την αξία της δημοκρατίας και σήμερα ο ελληνικός λαός με την ψήφο και τη στάση του είναι αυτός που επαναφέρει την έννοια και την αξία της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Συνεπώς, πρέπει οι ηγέτιδες δυνάμεις  της Ευρώπης να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μια Ένωση χωρίς την αξία της δημοκρατίας, χωρίς να σέβονται την επιλογή των λαών.
  • Η ερώτησή μου αφορά την ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική. Ποια είναι η στάση σας απέναντι στους μετανάστες χωρίς χαρτιά και ποια είναι πολιτική σας για μια πραγματική ευρωπαϊκή δημοκρατία, εφόσον συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε όλους αυτούς τους ανθρώπους…
Αλ. Τσίπρας: Η στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σήμερα του ΟΗΕ στη μετανάστευση είναι υποκριτική. Διότι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το σύμπτωμα και μάλιστα με όρους που είναι έξω από τις ανθρωπιστικές αξίες και όχι το αίτιο που δημιουργεί το σύμπτωμα. Διότι όσο οι κυβερνήσεις της Ευρώπης επιμένουν να στέλνουν τα εκστρατευτικά σώματα και στρατό στις χώρες εκείνες που βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη, τόσο θα έχουμε κατατρεγμένους ανθρώπους οι οποίοι θα ψάχνουν να βρουν διαφυγή σωτηρίας στην Ευρώπη. Και η λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι να πνίξουμε αυτούς τους ανθρώπους στα νερά του Αιγαίου, ούτε να τους κλείσουμε σε στρατόπεδα – φυλακές, αλλά η λύση είναι να προσπαθήσουμε να τους εντάξουμε στον κοινωνικό ιστό και να μοιραστούμε με αλληλεγγύη όλες οι χώρες της Ευρώπης αυτό το πρόβλημα. Άρα, εμείς είμαστε υπέρ της αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ και υπέρ της ανάγκης να υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.
  • Υπάρχουν από τις 6 Μάη και μετά αυτοί που λένε ότι θέλουν ανάπτυξη, αλλά μαζί με λιτότητα. Θέλετε μια διαγραφή του χρέους του τύπου του Κίρχνερ στην Αργεντινή.
Αλ. Τσίπρας: Το πρώτο σκέλος της ερώτησης είναι σαν κάποιος να θέλει να έχει ήλιο, αλλά να έχει και βροχή ταυτόχρονα. Ή ήλιο θα έχει ή βροχή. Για το δεύτερο ερώτημα που αφορά την περίπτωση της Αργεντινής πρέπει να δούμε ότι υπάρχουν ομοιότητες, αλλά και μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην περίπτωση της Αργεντινής και της Ελλάδας. Δεν θα αναφερθώ στις ομοιότητες γιατί είναι προφανείς, αλλά οι διαφορές είναι ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή ως εθνικό νόμισμα το νόμισμα που έχει και η Γαλλία και η Γερμανία και η Ιταλία και η Ισπανία. Ενώ η Αργεντινή είχε το δικό της νόμισμα απλά ήταν συνδεδεμένο το πέσο με το δολάριο. Με αυτή την έννοια επαναλαμβάνω αυτό που είπα αρχικά ότι όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να δουν το ελληνικό πρόβλημα  αυτόνομα και να βρουν λύση ξεμπερδεύοντας με το πρόβλημα που λέγεται Ελλάδα, είναι απλά ανόητοι και δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την κοινωνική σταθερότητα σε όλη την Ευρώπη.
  • Στην περίπτωση που καταγγείλετε το Μνημόνιο και διακόψουν τη χρηματοδότηση οι πιστωτές, πως θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις; Και. Επίσης, με ποιον θα κυβερνήσετε σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία;
Αλ. Τσίπρας: Σε σχέση με το πρώτο ερώτημα πρέπει να σας πω ότι οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα κινδυνεύουν αν εφαρμοστεί το Μνημόνιο. Διότι το Μνημόνιο προβλέπει ένα ειδικό ταμείο όπου όλα τα έσοδα του κράτους πηγαίνουν εκεί, προκειμένου κατά προτεραιότητα να πηγαίνουν χρήματα στους πιστωτές  και ότι περισσεύει θα πηγαίνει για τους μισούς και τις συντάξεις.
Σε ότι αφορά την αδυναμία να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις εγώ θα σας έλεγα το εξής: η απάντηση για το ότι δεν πρόκειται ποτέ με τόση μεγάλη ευκολία να σταματήσει η χρηματοδότηση στην Ελλάδα έχει δοθεί απ’ αυτά που είπε ο   Jean – Luc MELENCHON. Ο οποίος εισαγωγικά μας εξήγησε με ποιο τρόπο είναι διασυνδεδεμένο το γαλλικό τραπεζικό σύστημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα , με ποιο τρόπο είναι διασυνδεδεμένη η πορεία και η μοίρα της ελληνικής οικονομίας  με την ευρωπαϊκή οικονομία. Που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα μία ενέργεια μονομερή μάλιστα διακοπής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα θα σήμαινε ένα απονενοημένο διάβημα για την ίδια την ευρωζώνη και φυσικά για εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Εμείς όμως δεν θέλουμε να φτάσουμε έως εκεί. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να εκβιάσουμε τις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Είμαστε εδώ για να πείσουμε τους λαούς να αγωνιστούμε και να πιέσουμε τις κυβερνήσεις τους να δουν κατάματα την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ιστορική ευθύνη να αλλάξουν την πολιτική της λιτότητας που καταστρέφει την Ευρώπη. Και σε ότι αφορά το ερώτημα με ποιους θα κυβερνήσουμε είναι από την πρώτη στιγμή διατυπωμένη η απάντηση μας, εμείς διεκδικούμε μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Θα απευθυνθούμε δηλαδή πρωτίστως στις δυνάμεις της Αριστεράς στις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να υιοθετήσουν το πρόγραμμά μας.
  • Υπάρχει σύμπτυξη μεταξύ Αριστερού μετώπου στην Γαλλία και του ΣΥΡΙΖΑ και πως σκοπεύετε να συνεργαστείτε στο μέλλον;
Αλ. Τσίπρας: Δεν γνωριστήκαμε σήμερα. Είμαστε πολλά χρόνια συναγωνιστές και σύντροφοι στα πλαίσια του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς .  Για εμάς ήταν μια μεγάλη χαρά η σημαντική καταγραφή του   Jean – Luc MELENCHON στις γαλλικές προεδρικές εκλογές γιατί έβαλε στη συζήτηση στην Γαλλία στην ατζέντα τις θέσεις της Αριστεράς για την έξοδο από την κρίση. Και κυρίως γιατί με αυτή τη μεγάλη δύναμη της Αριστεράς στη Γαλλία ο πρόεδρος  Ολάντ γνωρίζει ότι δεν μπορεί με ευκολία να αθετήσει τις υποσχέσεις του και να γίνει ένας Ολαντρέ-ου διότι θα έχει ως αποτέλεσμα αυτό την εξέλιξη που είχαμε και στην Ελλάδα

5.18.2012

Οι «γύπες» κατασπάραξαν τη χώρα - Άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ


Μέσα στην πολιτική θύελλα που μαίνεται στη χώρα μας και την προκήρυξη των νέων εκλογών, πέρασε απαρατήρητο σχεδόν από τον ελληνικό λαό ένα γεγονός τεράστιας οικονομικής και πολιτικής σημασίας: την Τρίτη η κυβέρνηση Παπαδήμου πλήρωσε στο 100% της ονομαστικής αξίας τους ελληνικά κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 435 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν υπαχθεί στο αγγλικό δίκαιο και τα οποία είχαν περιέλθει στα χέρια ακραία επιθετικών κερδοσκοπικών κύκλων που είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά να δεχθούν το «κούρεμά» τους στο πλαίσιο του PSI.
Το τραγικό είναι ότι το 90% περίπου των ομολόγων αυτών βρίσκονταν στην κατοχή ενός κερδοσκοπικού οίκου ονόματι Νταρτ Μάνατζμεντ με έδρα στα νησιά Κέιμαν, ο οποίος είχε πληρώσει λιγότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τα ελληνικά ομόλογα-σκουπίδια στη δευτερογενή αγορά και την Τρίτη εισέπραξε περίπου... 400 εκατομμύρια ευρώ, βγάζοντας κέρδος... 300%!!!
Ο οίκος Νταρτ Μάνατζμεντ συγκαταλέγεται στους κερδοσκόπους που ονομάζονται «γύπες». Αυτοί ειδικεύονται στην αγορά ομολόγων που έχουν εκδώσει «κράτη-ψοφίμια», τα οποία απειλούνται με χρεοκοπία. Αγοράζουν τα ομόλογα σε εξευτελιστικές τιμές, γύρω στο 10%-25% της αξίας τους.
Στη συνέχεια εκβιάζουν αδίστακτα τα κράτη. Απαιτούν να τους πληρώσουν τα ομόλογα στο 100% της ονομαστικής αξίας τους (οπωσδήποτε πάντως πάνω από 70-80%) αποκομίζοντας υπερκέρδη. Αν οι χώρες αρνηθούν να πληρώσουν, έχουν πανίσχυρες και εξαιρετικά ειδικευμένες στον τομέα αυτόν ομάδες δικηγόρων και σέρνουν τα κράτη στα δικαστήρια επί χρόνια και χρόνια, κερδίζοντας πάντα τις σχετικές δίκες!
«Οι αγοραστές είναι βέβαιοι πως θα πάρουν τελικά τουλάχιστον τριπλάσια λεφτά ανά ομόλογο από τους ''επενδυτές-κορόιδα'' που συμφώνησαν ''οικειοθελώς'' στο ''κούρεμα''» γράφαμε στη σελίδα αυτή στις 9 Απριλίου, αναφερόμενοι στους κερδοσκόπους «γύπες». Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις εκείνες επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο. Οι «γύπες» κατασπάραξαν την Ελλάδα και κέρδισαν 300% από το «οικονομικό κουφάρι» της!
Εγινε μια πολύ κακή αρχή. Ομόλογα αξίας 434 εκατομμυρίων ευρώ που υπάγονται σε ξένο δίκαιο και βρίσκονται στα χέρια «γυπών» πρέπει να πληρωθούν από τη νέα κυβέρνηση φέτος, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Κι αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στον εφιάλτη που την απειλεί του χρόνου.
 Μέσα σε λιγότερους από τρεισήμισι μήνες (από τις 26 Μαρτίου ως τις 5 Ιουλίου του 2013 συγκεκριμένα) πρέπει να πληρωθούν τέσσερα μη «κουρεμένα» ομόλογα υπό ξένο δίκαιο που βρίσκονται στα χέρια επιθετικών κερδοσκόπων, συνολικής αξίας... 2 δισεκατομμυρίων ευρώ! Το 1,4 δισ. ευρώ μάλιστα πρέπει να πληρωθεί σε ένα... δεκαήμερο, στις 25 Ιουνίου και στις 5 Ιουλίου του 2013! Ο απόλυτος εφιάλτης... Υπάρχουν και χειρότερα όμως, τα οποία αποδεικνύουν πόσο εγκληματική από πολιτική σκοπιά πράξη ήταν η αποδοχή του αγγλικού δικαίου στα δάνεια που χορήγησε η ΕΕ στην Ελλάδα.
Τα δάνεια αυτά έχουν ρήτρες «διασταυρούμενης χρεοκοπίας (cross default)».
Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι αν η κυβέρνηση δεν πλήρωνε το ομόλογο της Τρίτης, είχαν το νομικό δικαίωμα όλοι οι άλλοι κερδοσκόποι «γύπες» που κατέχουν ακόμη ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, να ζητήσουν αμέσως τώρα (!) την πληρωμή χωρίς να περιμένουν τη λήξη των δικών τους ομολόγων, ακόμη κι αν είναι ύστερα από δέκα χρόνια!
Στο ίδιο πλαίσιο, μπορούσαν και τα... κράτη της Ευρωζώνης να ζητήσουν να τους δώσουμε αμέσως τώρα πίσω τα... 100 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν δώσει ως δάνεια στην Ελλάδα και τα έχουν πάρει όλα οι ευρωπαϊκές τράπεζες! Αυτά προβλέπει το ξένο δίκαιο!
Ζήτησε η απελθούσα κυβέρνηση της Αθήνας γραπτές εγγυήσεις ότι τουλάχιστον οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης δεν θα συμπεριφέρονταν ως «γύπες» και δεν θα ζητούσαν πίσω τα δάνεια, αν η Ελλάδα δεν πλήρωνε τους κερδοσκόπους, αλλά... καμία κυβέρνηση δεν της έδωσε τέτοια εγγύηση! Υπέροχοι οι εταίροι της...
ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ
«Νταηλίκια» χωρίς αντίκρισμα
ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να πληρώσει η κυβέρνηση τους κατόχους ελληνικών ομολόγων που υπόκεινται σε ξένο δίκαιο και αρνήθηκαν να δεχθούν το «κούρεμά» τους στο πλαίσιο του PSI, διαβεβαίωνε προ μηνός ως υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Εχει διασφαλίσει την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης στο θέμα αυτό, μας έλεγε. Αποδείχθηκε όμως ότι η κυβέρνηση τα «έσκασε» ωραία και καλά τα 435 εκατομμύρια στους αιμοδιψείς κερδοσκόπους που τα είχαν αγοράσει μάλιστα στο ένα τέταρτο της αξίας τους και έτσι έβγαλαν κέρδος 300% (!) «στην υγειά των κορόιδων» - δηλαδή του ελληνικού λαού. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της κυβέρνησης την άφησαν γυμνή στις ορέξεις των κερδοσκόπων.
Πηγή: www.ethnos.gr

5.14.2012

Εισηγήσεις Αγ Καλογερή και Αλ. Σταθακιού στην Ανοιχτή Συνέλευση ΣΥΡΙΖΑ στη Σάμο 13.5.2012

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ Ν. Ε. ΣΑΜΟΥ: Εισηγήσεις Αγ Καλογερή και Αλ. Σταθακιού 


ΔΕΥΤΈΡΑ, 14 ΜΑΪ́ΟΥ 2012

Εισηγήσεις Αγ Καλογερή και Αλ. Σταθακιού στην Ανοιχτή Συνέλευση της 13.5.2012 στο Βαθύ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΓΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗ

Καλησπέρα σας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που ήρθατε εδώ, καθώς και όλους αυτούς που επέλεξαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, τόσο για την επιλογή όσο και για την ευθύνη που μοίρασε σε όλους μας.
Η επιλογή αυτή ήταν σωστή και καίρια διότι σε ένα περιβάλλον εκβιασμών από ‘πατριώτες’ και ξένους, απαντήσαμε προσπαθώντας να ανακτήσουμε την περηφάνια και την αξιοπρέπειά μας.
Η ψήφος σας αυτή, στον ΣΥΡΙΖΑ, μακρυά από τις λογικές της ψωροκώσταινας των δύο μνημονιακών κομμάτων, ήταν ψήφος αντίστασης και άνοιξε τον δρόμο για την κατάρρευση του δικομματισμού.
Η ορθότητα της επιλογής σας επιβεβαιώνεται και από τις αντιδράσεις πανικού των ξένων κέντρων του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος. Γνωρίζετε όλοι τις τελευταίες απειλητικές δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ και του κ. Σόιμπλε σχετικά.
Εκτός απ’ αυτό όμως, η ψήφος αυτή είναι, για μας, ψήφος διεκδίκησης καινούργιων κοινωνικών αξιών και αναζητά μορφές άμεσης δημοκρατίας και αλληλεγγύης, αναζητά δηλαδή νέα μορφή κοινωνικής και πολιτικής διασύνδεσης.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι, την Κυριακή που μας πέρασε, ξεκίνησε μια ειρηνική επανάσταση. Μια επανάσταση που θα μας φέρει όλους στο προσκήνιο, που θα επαναπροσδιορίσει την έννοια του πατριωτισμού και θα υποστηρίξει το εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Αυτή η αλλαγή είναι πολύ μεγάλη, όχι μόνο για μας, αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης γιατί δίνει ελπίδα και στέλνει μήνυμα ανατροπής για μια Ευρώπη των λαών και όχι των τραπεζιτών και των τοκογλύφων δανειστών.
Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολος. Το εκλογικό αποτέλεσμα θέτει πολύ ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων, και μας θέλει όλους μπροστά. Τις διεκδικήσεις θα τις παλέψουμε μαζί, και τις λύσεις θα τις δώσουμε μαζί. Οι οργανωμένες δυνάμεις μας στη Σάμο δεν είναι αρκετές και ζητάμε την ενεργό συμμετοχή σας σ’ αυτό τον δύσκολο αγώνα.

Ευχαριστώ

Εισήγηση ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΑΘΑΚΙΟΥ

Καλησπέρα σας

Μετά την ψήφο του Ελληνικού Λαού, βρέθηκαν να κυριαρχούν 2 πιθανά σενάρια:
Μια ψευτοοικουμενική κυβέρνηση που θα συνεχίσει την υποταγή του λαού μας στα κελεύσματα  των τραπεζών, βάζοντας ίσως κάποιες μαγικές έννοιες περί σταδιακής απαγκίστρωσης, ή επαναδιαπραγμάτευσης εντός του μνημονίου, οι οποίες συνεχώς αποδεικνύονται άσφαιρες και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εδώ και τώρα ανατροπή του μνημονίου. Μας λένε ότι δεν είναι εφικτή η πρότασή μας.
Μας λένε ότι καταγγελία του Μνημονίου μας βγάζει αυτόματα έξω από το Ευρώ και την Ευρώπη. Απαντάμε ότι είναι εκφοβισμοί που δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα και ειδικότερα στη νέα πραγματικότητα.
Ενδεχόμενη απόφαση για έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ όχι απλώς θα επαναλάμβανε την παγκόσμια κρίση που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers, αλλά θα πυροδοτούσε μία πολύ πιο μεγάλη κρίση, παρόμοια με αυτή του 1929.
Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση που ξέσπασε το 2008 και εμφανίζεται απειλητικότερη με νέα χαρακτηριστικά.  Δεν έχει λόγο να αναλάβει το ρίσκο του άμεσου και ισχυρού κλυδωνισμού της μισής Ευρωζώνης και του ισχυρού ενδεχομένου της κατάρρευσης της σε σύντομο χρονικό διάστημα, που μπορεί να προκαλέσει η εκδίωξη της Ελλάδας από το Ευρώ.
Αυτό το λένε ήδη φωνές του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος όπως η εφημερίδα Wall Street Journal,  οίκος αξιολόγησης Fitch, ο Τσάρλς Νταλάρα των τραπεζιτών, το πρακτορείο οικονομικών δεδομέων bloomberg παραδέχεται ότι κάνουν μπλόφα με το ευρώ.
Ο καταιγισμός άμεσων απειλών και σεναρίων που αναπαράγουν τα αθηναϊκά ΜΜΕ, είναι για εσωτερική κατανάλωση, να φοβηθεί ο Ελληνικός Λαός, που έγινε πρωταγωνιστής με την ψήφο του. Φανταστείτε τι έχει να γίνει, αν μπει ακόμα περισσότερο μέσα στην υπόθεση…
Όσοι επιμένουν ότι μια ενδεχόμενη αγωνιστική στάση μιας αριστερής κυβέρνησης θα μας έβγαζε έξω από την Ευρώπη, παραβλέπουν ότι ήδη με τα εκλογικά αποτελέσματα Ελλάδας και Γαλλίας, έχουν αναγκάσει το κεφάλαιο και τους διαχειριστές του να ανασυνταχθούν. Στην Ρουμανία, χώρα της Ε.Ε. που είχε επιβληθεί μια σκληρή λιτότητα, με την επίβλεψη του ΔΝΤ, οι μισθοί επανέρχονται στα προηγούμενα επίπεδα και το ΔΝΤ συμφωνεί. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κάμερον που ήταν να πάρει νέα μέτρα λιτότητας-θυμάστε τι έγινε εκεί το Καλοκαίρι-έκανε πίσω βλέποντας τι έγινε εδώ στις εκλογές και το ομολόγησε ο ίδιος. Οι Γερμανοί συστημικοί τεχνοκράτες, πιέζουν ήδη την Μέρκελ και τον Σόιμπλε να δουν διαφορετικά τα δημοσιονομικά των χωρών της Ευρωζώνης. Οι λαοί της Ισπανίας και της Ιταλίας είναι καθημερινά στον δρόμο.
Δεν λέμε ότι είναι εύκολα τα πράγματα. Αλλά χωρίς αγώνα δεν θα υπάρχει αύριο. Επιλέγουμε να δώσουμε  τον αγώνα εντός του Ευρώ, γιατί προσδοκούμε σε μια πανευρωπαϊκή λύση και έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι μπορούμε να την πετύχουμε με την καθημερινή στήριξη του Λαού και όχι μόνο με την ψήφο. Το ευρώ από μόνο του δεν είναι πανάκεια, το ξέρει αυτό ο λαός βιωματικά. Γιατί δεν έχει σημασία να υπάρχουν στην Ελλάδα ευρώ στις τράπεζες και στα χαρτοφυλάκια κάποιων ελαχίστων οικογενειών και ο πολύς κόσμος να μην έχει ούτε ένα ευρώ για να αγοράσει το γάλα του παιδιού του.
 Οι Αμερικάνοι είχαν το σκληρό δολάριο επί Μπους, αλλά θυμάστε τι έγινε με τον Τυφώνα Κατρίνα, πόσοι πνίγηκαν εξ’ αιτίας της διάλυσης των κρατικών υποδομών λόγω της νεοφιλελεύθερης αντίληψης για μικρό κράτος..
Εμείς τι λέμε;
Ας δούμε τι λέει ο πρόεδρός μας Αλέξης Τσίπρας: «Για να μπορέσουμε, όμως, να οικοδομήσουμε κάτι στέρεο πρέπει να σταματήσουμε την πτώση της οικονομίας. Όσο η οικονομία είναι σε πτώση τίποτε δεν μπορεί να σταθεί όρθιο. Γι’ αυτό λοιπόν εμείς πιστεύουμε ότι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε την ύφεση. Για να σταματήσουμε την ύφεση πρέπει να αναδιανείμουμε τον πλούτο. Πρέπει να αυξήσουμε τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις πρώτα όχι να τους κόψουμε τελείως, να αυξήσουμε εκείνους τους μισθούς και τις συντάξεις που άμεσα θα καταναλωθούν, θα γίνουν χρήμα κατανάλωσης στην αγορά το οποίο θα κινήσει ξανά  την οικονομία.»
Βέβαια, αυτό το απλό θα αλλάξει βεβαιότητες δεκαετιών στην Ευρώπη. Αλλαγή που είναι αναγκαία για πάει μπροστά όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη.
Γι’ αυτό λένε ψέματα . Λοιδορούν τη θέση μας για περί τριετούς μορατόριουμ πληρωμών του χρέους, λέγοντας ότι έχει συμβεί μόνο στην Αφρική και στον Τρίτο Κόσμο, όμως αυτό έγινε ακριβώς για την ίδια την Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Λένε ότι ο λογιστικός έλεγχος του χρέους πέρασε μόνο στην Λατινική Αμερική, σαν να μη γνωρίζουν οι πάντες στην Ευρώπη ότι οι βαλίτσες με τις μίζες για τα εξοπλιστικά και τις Ολυμπιάδες, έχουν κάνει την χώρα μας από αυτή την άποψη χειρότερη μπανανία από το Εκουαδόρ… Οπότε ο λογιστικός έλεγχος είναι ένα σαφές και στέρεο επειχείρημα για τους λαούς της Ευρώπης και εκεί απευθυνόμαστε.
Όμως θέλουν να κλείνουν γρήγορα τις υποθέσεις τους… Οι Έλληνες τραπεζίτες που φέρουν μεγάλη ευθύνη για την καταστροφή που βιώνει ο το μόνο που θέλουν είναι να περάσει η ανακεφαλαιοποίηση και να πέσει το παραδάκι των 50 δισ. ευρώ μέσα στον Ιούνιο.
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Όλι Ρέν, από τις Βρυξέλλες, αρνείται να δημοσιοποιήσει, τόσο το πόρισμα της BlackRock για την κατάσταση των Ελληνικών Τραπεζών, να ξέρει δηλαδή ο κοσμάκης, που βρίσκονται οι οικονομίες του, όσο και τον κατάλογο με τις εκτιμώμενες αξίες των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου που πρόκειται να ξεπουλήσουν, και τον οποίο γνωρίζουν. Αυτό προκύπτει από απαντήσεις του Επιτρόπου Όλι Ρέν, σε γραπτές ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.
Γι’ αυτό πρέπει να φτιάξουν μια κυβέρνηση κακήν κακώς..
Θα το δούμε αυτό αύριο, απόψε όμως πρέπει να ακούσουμε εσάς. Δεν μας φτάνει μόνο η ψήφος σας, θέλουμε την καθημερινή παρουσία σας, με τις απόψεις σας, αλλά και τις δυνάμεις σας, τον ενθουσιασμό σας.
Ο αγώνας είναι δύσκολος και χωρίς εσάς, ή ακόμα χειρότερα με εσάς στον καναπέ της γκαιμπελικής προπαγάνδας. Περιμένουμε να έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο, χωρίς φόβο και πάθος και προσδοκούμε ο διάλογος αυτός να μεταφερθεί στις γειτονιές και τα χωριά της Σάμου.
Σας ακούμε.

Ευχαριστώ

5.12.2012

Red NoteBook - Να σκεφτούμε πέρα από την ήττα

Red NoteBook - Να σκεφτούμε πέρα από την ήττα

Το ΚΚΕ απέναντι στην πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς

Και αυτοδύναμη κυβέρνηση να είχαμε, η εξουσία το βράδυ δεν θα ήταν στο λαό, θα ήταν ακόμα στους επιχειρηματικούς ομίλους και στους μηχανισμούς της ΕΕ.

Α. Παπαρήγα, Ριζοσπάστης Σάββατο 14 – Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Θα έχουμε την τόλμη να νικήσουμε; Επιτρέπεται να νικήσουμε; Δεν είναι επικίνδυνο να νικήσουμε; Πρέπει να νικάμε; Το ερώτημα αυτό, περίεργο από πρώτη ματιά, μπήκε ωστόσο και έπρεπε να μπει, γιατί οι οπορτουνιστές φοβούνταν τη νίκη, φόβιζαν το προλεταριάτο με αυτή τη νίκη, προφήτευαν συμφορές από τη νίκη, κορόιδευαν τα συνθήματα που καλούσαν ανοιχτά για τη νίκη.


Β.Ι. Λένιν

Το εκλογικό αποτέλεσμα πιστοποίησε αυτό που εδώ και καιρό αισθανόμασταν: ότι ζούμε το τέλος μιας εποχής. Η κρίση, οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί που πυροδότησε, οι αγώνες και οι αντιστάσεις έβαλαν την σφραγίδα τους στο τέλος μιας ιστορικής περιόδου και στην έναρξη μιας άλλης. Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε σε μία συγκυρία μετάβασης, στην οποία ακόμα και το ζήτημα της εξουσίας βρίσκεται υπό διακύβευση. Βασική ευθύνη της αριστεράς αποτελεί η συγκρότηση και η έκφραση σε πολιτικό επίπεδο του πλειοψηφικού κοινωνικού ρεύματος που εκφράστηκε το προηγούμενο διάστημα μέσα από δύο χρόνια σκληρών και μεγάλων αγώνων. Το ζήτημα μιας αριστερής λαϊκής εξουσίας το έθεσε η ίδια η ζωή.

Υπό αυτό το πρίσμα, η συζήτηση για την συμπαράταξη της αριστεράς αποκτά σήμερα μία κεντρική σημασία, όπως κεντρική σημασία αποκτά η αρνητική στάση που μέχρι σήμερα κρατά το ΚΚΕ. Πριν όμως αναφερθούμε στο πώς αντιμετωπίζει το ΚΚΕ το ζήτημα της κυβέρνησης της αριστεράς, αξίζει να σταθούμε στην απάντηση που δίνει το ΚΚΕ στην κατηγορία ότι παραπέμπει τα πάντα σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον. Μέσα από τις στήλες του Ριζοσπάστη (Σάββατο 28 Απριλίου), διαβάζουμε σε κεντρικό άρθρο με τίτλο «Η δευτέρα παρουσία»: «Το ΚΚΕ όχι μόνο έχει προτάσεις σήμερα για άμεσες λύσεις σε λαϊκά προβλήματα, αλλά είναι πάμπολλα τα παραδείγματα που δείχνουν ότι συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ όταν τις πάλεψε οργανωμένα το εργατικό λαϊκό κίνημα κέρδισε». Τα παραδείγματα στα οποία αναφέρεται το άρθρο είναι τα χαράτσια, η προστασία των ανέργων, τα μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, η πρόταση νόμου για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και ο αγώνας ενάντια στους μισθούς πείνας.

Στον ίδιο Ριζοσπάστη διαβάζουμε και ένα άρθρο για την γραμμή του ΚΚΕ σχετικά με το ζήτημα των κυβερνήσεων. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα αναπτύσσεται το σκεπτικό που έχουμε ήδη παραθέσει σχετικά με την αδυναμία μιας αριστερής κυβέρνησης να αμφισβητήσει ουσιαστικά την σημερινή κατάσταση: «Γιατί την άλλη μέρα οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες θα είναι στις θέσεις τους. Η Ελλάδα θα είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τον Ιούνη θα έρθουν και νέα μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έτσι και αλλιώς την εξουσία θα την έχουν ο καπιταλιστές. Και πως όποια κυβέρνηση προκύψει, όποιο δήθεν φιλολαϊκό μέτρο πάρει, θα σκοντάψει ακριβώς σ΄ αυτή την εξουσία».

Αφού το ΚΚΕ παλεύει για την επίτευξη νικών ακόμα και στον σημερινό αρνητικό πολιτικό συσχετισμό, η ύπαρξη μιας αριστερής κυβέρνησης θα διευκολύνει ή θα δυσκολέψει την συγκεκριμένη τακτική; Η ύπαρξη μιας αριστερής κυβέρνησης δεν μπορεί να συμβάλει, μαζί με τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες, σε όλα τα παραδείγματα που αναφέρονται στο άρθρο του «Ρ»; Η επίτευξη των συγκεκριμένων νικών καθίσταται πιο εύκολη με μία κυβέρνηση του αστικού πολιτικού κόσμου; Η τοποθέτηση του ΚΚΕ στο ζήτημα της κυβέρνησης δημιουργεί δίπολα στα οποία οι δύο πόλοι δεν αναλύονται με όρους διαλεκτικής ενότητας, αλλά αντιπαρατίθενται σχηματικά ο ένας στον άλλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου δίπολου, η αντιπαράθεση μεταξύ αγώνα από τα κάτω και αγώνα από τα πάνω. Αποτελεί τεράστιο σφάλμα, σε μια συγκυρία που η πάλη των τάξεων μας δίνει την δυνατότητα να συνδυάσουμε και τις δύο μορφές, εμείς να το αρνούμαστε. Μια τέτοια τοποθέτηση, μάλιστα, έρχεται σε σύγκρουση με μία βασική επαναστατική αρχή όπως αυτή είχε εκφραστεί από τον Λένιν: «Το να περιορίζεις καταρχήν την επαναστατική δράση στην πίεση από τα κάτω και να αρνιέσαι την άσκηση πίεσης και από τα πάνω είναι αναρχισμός».

Τέλος, η συγκεκριμένη ανάλυση αναπαράγει έναν αντιδιαλεκτικό διαχωρισμό μεταξύ πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έρχεται σε σύγκρουση με το ίδιο το έργο του Μαρξ και τη σημασία που έδινε το εργατικό κίνημα από την περίοδο της πρώτης Διεθνούς στην κατάληψη της πολιτικής εξουσίας. Η εμπειρία της ίδιας της οκτωβριανής επανάστασης δείχνει την κρισιμότητα της κατάληψης της πολιτικής εξουσίας ως ένα αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση της εξουσίας και στο οικονομικό επίπεδο και την συνολική ακύρωση της κεφαλαιοκρατικής εκμετάλλευσης.

Είναι φανερό ότι πλειοψηφικά κομμάτια του κόσμου της δουλειάς έχουν αρχίσει να σκέφτονται πέρα από απλούς αμυντικούς αγώνες, έχουν αρχίσει να σκέφτονται πέρα από την ήττα. Σε αυτή τη μάχη, η εμπειρία και ο κόσμος του ΚΚΕ είναι απαραίτητοι. Σε αυτούς που ακόμα παλεύουν να κρατήσουν την πολύτιμη θέση της αντιπολίτευσης τους υπενθυμίζουμε άλο ένα απόσπασμα του Λένιν: «Οι εργάτες μας ρωτάνε: πρέπει να καταπιαστούμε δραστήρια με την επιτακτική υπόθεση της εξέγερσης; Τι να κάνουμε για να καταλήξει σε νίκη η εξέγερση που άρχισε; Πώς να επωφεληθούμε από την νίκη; Ποιο πρόγραμμα μπορεί και πρέπει να πραγματοποιηθεί τότε; Οι νεοϊσκριστές που βαθαίνουν το μαρξισμό απαντούν: να μείνουμε κόμμα της άκρας επαναστατικής αντιπολίτευσης... Ε, λοιπόν, δεν είχαμε δίκιο που ονομάσαμε αυτούς τους ιππότες, αριστοτέχνες του φιλισταϊσμού;».

5.11.2012

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ Ν. Ε. ΣΑΜΟΥ: Δελτίο Τύπου 11.5.12- Κάλεσμα για Συνέλευση

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ Ν. Ε. ΣΑΜΟΥ: Δελτίο Τύπου 11.5.12- Κάλεσμα για Συνέλευση:
Συντονιστική Επιτροπή Σάμου
Γραφείο Τύπου
Η Εκλογική Επιτροπή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θέλει πρωτίστως να ευχαριστήσει τους  ψηφοφόρους των νησιών μας που επέλεξαν να στηρίξουν το  ψηφοδέλτιό μας.
Επίσης ευχαριστούμε τους δεκάδες φίλους και φίλες, συντρόφους και συντρόφισσες, που συναντήθηκαν μαζί μας στις προεκλογικές μας δράσεις εκτιμώντας τον έντιμο αγώνα μας. Ευχαριστούμε και αυτούς που δεν μας ψήφισαν, αλλά μας ενεθάρρυναν να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ανάδειξη των καθημερινών προβλημάτων τους. Τους ακούσαμε να μας λένε όλοι: έμποροι, άνεργοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νεολαίοι,  πως δεν πάει άλλο πια με τις πολιτικές που επιβάλουν τα μνημόνια, το ΔΝΤ, οι τραπεζίτες, οι πολυεθνικές, το ευρωπαϊκό «διευθυντήριο» της κας Μέρκελ και ο χρεοκοπημένος δικομματισμός. 
Είναι φανερό ότι το μήνυμα της μεγάλης ανατροπής του δικομματισμού και των καταστροφικών του πολιτικών , που έδωσαν οι κάλπες, δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις και ευθύνες σε εμάς. Παράλληλα όμως είναι και ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και αποφασιστικότητας του κόσμου της εργασίας για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι τα συμφέροντα των τοκογλύφων και των τραπεζιτών. Ο λαός τόλμησε να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στην τρομοκρατία των ΜΜΕ και των μνημονιακών δυνάμεων και να δώσει ισχυρή δύναμη στην πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για αντιμνημονιακή αντινεοφιλελεύθερη κυβέρνηση με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς.

Κατά συνέπεια των παραπάνω,

 Ο ΣΥΡΙΖΑ – EKM Σάμου καλεί τα μέλη και τους φίλους του, αλλά και όσους ψηφοφόρους του ενδιαφέρονται να συμβάλλουν με τον προβληματισμό και την ανιδιοτέλεια τους, την Κυριακή 13 Μαΐου 2012 και ώρα 19:30 στην αίθουσα του Ξενοδοχείου Σάμος  για να συζητήσουμε για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την αγωνιστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Σάμο  μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.

5.05.2012

Σάμος: Mια περιφέρεια σε απαξίωση

Από την Αυγή
Γιάμαλη Αναστασία
Ημερομηνία δημοσίευσης: 05/05/2012

Η Σάμος, η Ικαρία και οι Φούρνοι, τα νησιά που συγκροτούν τη μονοεδρική της Σάμου, έχουν την τύχη και την ατυχία να μην βασίζονται αποκλειστικά στον τουρισμό. Από τη μια δεν έχουν υποστεί την οικιστική, περιβαλλοντική και κοινωνική διάβρωση που φέρνει μαζί του ο μαζικός βιομηχανοποιημένος τουρισμός, από την άλλη όμως έχουν αφεθεί σε μεγάλο βαθμό στην τύχη τους. Η δύσκολη ακτοπλοϊκή πρόσβαση, που αποτελεί τον κυριότερο ίσως λόγο για τη μειωμένη τουριστική κίνηση, δεν επιτρέπει ταυτόχρονα και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών που διαθέτουν πλούσια και ιδιαίτερη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Καταρχήν, λόγω "Καλλικράτη", τα τρία αυτά νησιά απαξιώνονται και διαλύονται με αποφάσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας που δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τη γεωγραφική σύνθεση ούτε τη χωρική κατανομή των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων στους τομείς των συγκοινωνιών, της παροχής υπηρεσιών του πρωτογενούς τομέα με στόχο πάντα την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, αυξάνοντας το πραγματικό λειτουργικό κόστος της καθημερινής εξυπηρέτησης των πολιτών. Η μείωση των δρομολογίων, η κατάργηση της ΔΟΥ, η αναστολή του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Καρλοβάσου, η κατάργηση των Τελωνείων Πυθαγορείου και Καρλοβάσου, η αδυναμία λειτουργίας σύγχρονων σφαγείων στο νησί, η φημολογούμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και η νηολόγηση πλοίων γηρασμένων είναι μερικά από τα "επιτεύγματα" του δικομματισμού. Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαρχής εναντιωθεί στα σχέδια αυτά με δεδομένο πως δεν είχε υπάρξει σχετικός διάλογος με την τοπική κοινωνία.
Οι διαδοχικά εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. συσσώρευσαν πολλά προβλήματα στην περιφέρεια, ωστόσο οι κάτοικοι μοιάζουν να το έχουν πια συνειδητοποιήσει. Σε μια περιφέρεια όπου το ΚΚΕ συγκέντρωσε στις τελευταίες εκλογές ποσοστό 18% και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κοντά στο 4,5%, το κλίμα έχει σαφώς αλλάξει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, με τα μέλη της περιοχής να είναι αισιόδοξα πως το ποσοστό του θα υπερδιπλασιαστεί.
Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα των εν λόγω νησιών έχει να κάνει με την πρωτογενή παραγωγή που βάλλεται από τις πολιτικές του κεφαλαίου που εξυπηρετεί ο δικομματισμός. Με "ευρηματικές" πολιτικές όπως το καλάθι του Ανατ. Αιγαίου, με απουσία διαπραγμάτευσης στην Ε.Ε., με νόμους και επιδοτήσεις αντιαναπτυξιακούς και διαλυτικούς, ο νομός Σάμου τείνει να μετατραπεί σε νομό καταναλωτών.
Προϊόντα με άριστη ποιότητα, μοναδικά, με τεράστιες οικονομικές και εξαγωγικές δυνατότητες, απαξιώθηκαν. Το σαμιώτικο γλυκό κρασί, μοναδικό στον κόσμο, που το εμπορεύεται και το καλλιεργεί ένας από τους τρεις "αναγκαστικούς συνεταιρισμούς" της χώρας, σφυροκοπήθηκε τον τελευταίο καιρό με ευθύνη των δύο μεγάλων κομμάτων. Συγκεκριμένα η ένωση χτυπιέται μεταξύ άλλων από τον υψηλό φόρο ακίνητης περιουσίας, από τους φόρους που επιβάλλει η Ε.Ε. και από την αύξηση των επιτοκίων από την Αγροτική Τράπεζα από το 3% στο 10%.
Εξοργισμένοι είναι και oι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι, αντιμέτωποι με την πώληση του λαδιού σε τιμές κάτω του κόστους, αναγκάζονται να κόβουν τα δέντρα και να τα πωλούν για τα ξύλα τους. Σε ό,τι αφορά την κτηνοτροφία, ενώ υπάρχουν ζώα στην περιοχή αλλά όχι σφαγείο, όπως επέβαλε ο αρμόδιος υφυπουργός Αστ. Ροντούλης, οι κάτοικοι αναγκάζονται να κάνουν εισαγωγές κρεάτων, με τους ντόπιους κτηνοτρόφους να βρίσκονται στο χείλος της καταστροφή. Οι Φούρνοι στο παρελθόν είχαν έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους, αλλά πλέον τελούν υπό κατάρρευση, με την ανεργία να βρίσκεται στα ύψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει σχέδιο για την στήριξη των τοπικών προϊόντων για τη δημιουργία μιας υγιούς οικονομικής βάσης.
Όπως όλα τα νησιά που δεν είναι αμιγώς τουριστικά, η εκλογική περιφέρεια της Σάμου έχει ακτοπλοϊκό πρόβλημα. Συγκεκριμένα εξυπηρετείται από ένα καράβι 45 ετών. Ενδεικτική της απαξίας του αρμόδιου υπουργού Αδ. Γεωργιάδη, ήταν η δήλωση "ή με αυτό που γέρνει ή κολυμπώντας".

Φαραωνικά έργα ενέργειας με σκοπό το κέρδος

Τη χαριστική βολή στον τόπo επιχειρεί να δώσει επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης που θέλει να φυτέψει στη ραχοκοκκαλιά της Ικαρίας 110 ανεμογεννήτριες, συμφερόντων Μυτιληναίου, που στόχο δεν έχει να καλύψει τις ανάγκες του νησιού αλλά να πουλάει ενέργεια στο λεκανοπέδιο. Πρόκειται για οικολογικό έγκλημα καθώς εκεί που θέλουν να τοποθετήσουν τις ανεμογεννήτριες βρίσκεται το μοναδικό πανάρχαιο δασικό οικοσύστημα «Δάσος του Ράντη», οι περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές της NATURA 2000, τα περίφημα ιστορικά μονοπάτια της Ικαρίας που διατρέχουν όλο τον Αθέρα και πολύτιμες πηγές νερού κατά μήκος της βουνοκορφής.
Όλα αυτά θα ισοπεδωθούν ώστε να δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό επενδυτικό έργο σε δημόσια - δημοτική γη και ίσως σε ιδιωτικές εκτάσεις, με στόχο το κέρδος -όχι των κατοίκων- για 25 τουλάχιστον χρόνια.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη Σάμο:

1. Αγνή Καλογερή, 46 ετών, γεωπόνος
2. Κώστας Καραπέτης, 69 ετών, χημικός
3. Αλέξανδρος Σταθακιός, εκπαιδευτικός