7.30.2012

Red NoteBook - Reuters: Οσμή σκανδάλου στην Πειραιώς

Red NoteBook - Reuters: Οσμή σκανδάλου στην Πειραιώς


Τέτοιου είδους αποκαλύψεις αναδεικνύουν τη δανειδότηση που κάνουν οι ελληνικές τράπεζες μεταξύ τους για ανακεφαλαιοποίηση.
Ο πρόεδρος της Πειραιώς και η οικογένειά του, μέσω άλλων επιχειρήσεών τους, κυρίως offshore, λάμβαναν δάνεια που στη συνέχεια κατέληγαν στην κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, αποκαλύπτει το πρακτορείο.

Οι οffshore εταιρίες τις οποίες κατέχει ο Μιχάλης Σάλλας και τα δύο παιδιά του έχουν πληρώσει για μετοχές της Πειραιώς, η οποία είναι η 4η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, δανειζόμενοι από αντίπαλη τράπεζα. Συνολικά, τα μερίδια που κατέχει η οικογένεια Σάλλα την καθιστούν το μεγαλύτερο μέτοχο στην Πειραιώς, με συνολικό ποσοστό μετοχών άνω του 6%. Η αγορά των μετοχών δε δηλώθηκε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως λέει το δημοσίευμα.

Τα δάνεια του Σάλλα (που ήταν μέχρι πρότινος εκτελεστικός διευθυντής στην Πειραιώς ενώ τώρα παραμένει μη εκτελεστικός), εγείρουν νέα ερωτήματα για τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε μια περίοδο που οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και το ΔΝΤ χρηματοδοτούν τις τράπεζες με πάνω από 30 διs.ευρώ. Το ΔΝΤ δεν έχει προχωρήσει σε κάποια δήλωση μέχρι στιγμής ενώ αξιωματούχος από την ΤτΕ αρνήθηκε να σχολιάσει τις μετοχές του Σάλλα στην Πειραιώς. ‘’Το τμήμα εποπτείας δε μπορεί να κάνει σχόλιο για συγκεκριμένη τράπεζα αφού τέτοιου είδους πληροφορίες είναι εμπιστευτικές’’, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως το Reuters, επικαλούμενο ότι έχει δει εκθέσεις που αφορούν το ζήτημα, αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δανείστηκαν εταιρίες που συνδέονται με το Σάλλα, χρησιμοποιήθηκαν για αγορά μετοχών που θα ενίσχυαν τα κεφάλαια της Πειραιώς. Τέτοιου είδους αποκαλύψεις αναδεικνύουν τη δανειδότηση που κάνουν οι ελληνικές τράπεζες μεταξύ τους για ανακεφαλαιοποίηση.

Η έρευνα του Reuters από τον Απρίλιο ανέδειξε ότι η Τράπεζα Πειραιώς απέκρυψε να αναφέρει στους μετόχους ότι νοίκιαζε ακίνητα εταιριών που διαχειρίζεται η οικογένεια Σάλλα. Η τράπεζα μήνυσε το πρακτορείο για δυσφήμηση, απαιτώντας αποζημίωση 50 εκ. ευρώ για ζημιές που υπέστη.

Ενδιάφερον έχει, το γεγονός ότι η έρευνα αυτή του Reuters δεν έχει πάρει την έκταση που θα ανέμενε κανείς από τα ελληνικά ΜΜΕ...

Ολόκληρο το άρθρο του Reuters.

Πηγή: Press Project