11.10.2011

Από το Ράδιο Αρμονία

Ψηφίσματα του δημοτικού συμβουλίου για "Φάρο" και ΦΠΑ

Νοε 10, 2011


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ TΥΠΟΥΑ) Το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου στις 31-10—2011 ομόφωνα αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ (αρ. απόφ. 355/2011) συμπαράστασης στο Κέντρο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας Ν. Σάμου «Ο ΦΑΡΟΣ»

Το Κέντρο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας Ν. Σάμου «Ο ΦΑΡΟΣ» εδώ και 11 χρόνια υποστηρίζει το τοπικό πληθυσμό και έχει υλοποιήσει μια πληθώρα παρεμβάσεων για κάθε κοινωνική ομάδα των νησιών. «Ο ΦΑΡΟΣ» έχει μεγάλο εύρος λειτουργίας που αφορά ψυχοκοινωνική στήριξη κάθε ανθρώπου που αντιμετωπίζει κάποιες μικρές ή μεγάλες δυσκολίες. Συνεπώς η παρουσία του στον χώρο της εκπαίδευσης, της οικογένειας, της εργασίας , της κοινότητας είναι συνεχής, αφορά κάθε πτυχή της ζωής και είναι αναγκαία, ειδικά στην δύσκολη εποχή- από κάθε άποψη- που βιώνουμε.

Για το λόγο αυτόν και λαμβάνοντας υπόψη:

α) Τις δραματικές περικοπές που έχει υποστεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από τα Υπουργεία Υγείας(μέσω ΟΚΑΝΑ) και Εσωτερικών (μέσω Κ.Α.Π), παρά την ύπαρξη προγραμματικών συμβάσεων, όπου το κόστος λειτουργίας κάθε Κέντρου Πρόληψης είναι λεπτομερώς προϋπολογισμένο.

β) Tο σοβαρό ενδεχόμενο που υπάρχει τα Κέντρα Πρόληψης να κληθούν να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν παρεμβάσεις το 2012 με το 25%-30% της προβλεπόμενης χρηματοδότησής τους.

γ) Την ασαφή κατάσταση των Κέντρων Πρόληψης μετά την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου «Κώδικας Ναρκωτικών» του Υπουργείου Δικαιοσύνης το Νοέμβριο του 2011, καθώς από τα προσχέδια φαίνονται να καταργούνται οι διατάξεις, οι οποίες ρύθμιζαν έστω μερικώς την ίδρυση, λειτουργία, χρηματοδότηση, επιστημονική παρακολούθηση και εποπτεία των Κέντρων Πρόληψης καθώς και την διοικητική και λειτουργική τους σχέση με την Πολιτεία.

δ) Ότι ήδη ορισμένα Κέντρα Πρόληψης βρίσκονται στις «λίστες» των οργανισμών υπό συγχώνευση, κατάργηση και συνακόλουθη εργασιακή εφεδρεία μέρους ή όλου του προσωπικού τους.

Απαιτούμε την καταβολή των χρεών και των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας προς το Κέντρο Πρόληψης Σάμου «ο Φάρος» και προς όλα τα Κέντρα Πρόληψης της Χώρας καθώς και τη μη περικοπή των προϋπολογισμών τους για το 2012, οι οποίοι προκύπτουν μέσα από λεπτομερείς προγραμματικές συμβάσεις που έχουν συνομολογηθεί αφενός ανάμεσα στα εμπλεκόμενα Υπουργεία τον ΟΚΑΝΑ, την ΚΕΔΕ και την ΕΕΤΑΑ, όσο και ανάμεσα στον ΟΚΑΝΑ (ως εντολοδόχο της Πολιτείας) και κάθε Κέντρο Πρόληψης ξεχωριστά.

Ζητούμε την νομοθετική κατοχύρωση και παραπέρα θεσμική ενδυνάμωση των Κέντρων Πρόληψης μέσα από τον υπό ψήφιση Νέο «Κώδικα Νόμων κατά των Ναρκωτικών»

Δεν θα δεχτούμε μείωση του προσωπικού του Κέντρου Πρόληψης Σάμου και επίσης υποστηρίζουμε ότι η εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, είναι απαραίτητη συνθήκη, ώστε να μπορούν να υποστηρίζουν στις δύσκολες σημερινές συνθήκες τις τοπικές κοινωνίες.

Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί προς τα Υπουργεία:

1. Εσωτερικών

2. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

3. Δικαιοσύνης

καθώς και στον ΟΚΑΝΑ και στην ΚΕΔΕΒ) Το δημοτικό συμβούλιο Σάμου στη συνεδρίασή του στις 31-10-2011, με την υπ’ αριθμ. 354/2011 απόφασή του, ομόφωνα εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα ενάντια στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
(μετά από αίτημα του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΜΟΥ επικαιροποιώντας το ψήφισμα, που είχε εκδώσει το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’ αριθμ. 55/2011 απόφασή του στις 16/2/2011)


1. Θεωρεί απαράδεκτη την πρόταση της τρόικας (ΔΝΤ-Ε.Ε.-ΕΚΤ) στα πλαίσια του μνημονίου και μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (κατά 30%) στα νησιά του Αιγαίου, μέτρο το οποίο είχε ληφθεί (ν. 2093/92) σε αντιστάθμισμα των μειονεκτημάτων λόγω της νησιωτικότητας, γιατί τυχόν αποδοχή του από την κυβέρνηση θα είναι ταφόπλακα στην ανάπτυξη και επιβίωση των νησιωτών μας και πλήγμα στον τουρισμό, λόγω της επί πλέον επιβάρυνσης του κόστους ζωής στα νησιά.

2.Καλούμε την κυβέρνηση αφενός μεν να απορρίψει τέτοιες προτάσεις και να απόσχει από οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και αφετέρου να λάβει ιδιαίτερα μέτρα για τη γεωγραφική, κοινωνική και οικονομική συνοχή των νησιών του Αιγαίου και με στόχους την άρση των προβλημάτων και την αειφόρο ανάπτυξη τους, σύμφωνα και με την απαίτηση του Συντάγματος (άρθρο 101 περί νησιωτικότητας).

3. Συμπαρατασσόμαστε και συντονιζόμαστε με τις αυτοδιοικήσεις του Αιγαίου (περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και τους δήμους του αρχιπελάγους του Αιγαίου), τα επιμελητήρια, τις παραγωγικές τάξεις, τους νησιώτες βουλευτές, για να δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα για την απόκρουση της υλοποίησης τέτοιας πρότασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: