1.05.2012

Για το ναυτικό ατύχημα ανοιχτά της Σάμου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για το ναυτικό ατύχημα ανοιχτά της Σάμου

Στις 27 Δεκεμβρίου, 18 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Σάμου, βυθίστηκε το τουρκικό πλοίο «Dogu Haslaman» έμφορτο με χιλιάδες τόνους λίπασμα.
Δεν γνωρίζουμε το ακριβές είδος του λιπάσματος, όμως είναι γνωστό ότι τα συνήθη λιπάσματα περιέχουν άζωτο, φώσφορο και κάλιο, εκ των οποίων τα δύο πρώτα είναι προκαλούν το φαινόμενο του ευτροφισμού κατά το οποίο οι φυτοπλαγκτονικοί οργανισμοί του νερού πολλαπλασιάζονται απότομα και παράγουν βιολογικές τοξίνες. Οι τοξίνες με τη σειρά τους είναι επιβλαβείς όχι μονο για τους υδρόβιους οργανισμούς, αλλά και για τον άνθρωπο, προκαλώντας ακόμη και το θάνατο, μέσω της τροφικής αλυσίδας. Και όχι μόνο αυτό αλλά και μέσω του κύκλου του νερού τα στοιχεία αυτά μπορούν να περάσουν στην ατμόσφαιρα ρυπαίνοντας τελικά το πόσιμο νερό των πηγών.
Καλούμε τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και προσωπικά τον κ. Περιφερειάρχη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές ώστε:
Να υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση για την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος και
Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον περιορισμό των επιπτώσεων του ατυχήματος στο περιβάλλον και στη παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής.


                                                            
 Από το Γραφείο Τύπου της
Περιφερειακής Παράταξης Βορείου Αιγαίου
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: