3.16.2012

ΔΝΤ: ''ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ''!

ΔΝΤ: ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ! ''ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ''! ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΚΥΝΙΚΑ ΟΣΑ ΚΡΥΒΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
ΔΝΤ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ «ΒΡΑΧΝΑ» 28 ΔΙΣ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΡΩΣΙΑ, ΙΝΔΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ!
Ενέκρινε το δ.σ. του ΔΝΤ το δάνειο θηλειά στο λαιμό της χώρα μας, ύψους 28 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ''στήριξης'' της Ελλάδας. Επίσης ανακοίνωσε πως είναι άμεσα διαθέσιμα προς εκταμίευση 1,65 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, η συνεισφορά του ΔΝΤ θα είναι 19,8 δισ. ευρώ στο δεύτερο πακέτο ''στήριξης'' από κοινού με την Ευρωζώνη ύψους 130 δισ. ευρώ έως το 2014 (τα 109,2 δισ θα είναι δάνεια βραχνάς από την Ε.Ε.) και επιπλέον 8,2 δισ. ευρώ το 2015, όταν δηλαδή θα έχει λήξει το νέο πρόγραμμα ''στήριξης'' της Ελλάδας.
Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Ταμείο υπογραμμίζει ότι ακύρωσε το προηγούμενο πρόγραμμα ''βοήθειας'' για την Ελλάδα, το οποίο είχε εγκριθεί τον Μάιο του 2010. Τα 20,3 δισεκατομμύρια ευρώ που η Αθήνα είχε λάβει στο πλαίσιο της πρώτης δανειακής σύμβασης, τα οποία αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο δάνειο που έχει καταβληθεί απο ΔΝΤ, παραμένουν οφειλόμενα στο Ταμείο: η Αθήνα θα πρέπει να τα επιστρέψει μεταξύ 2013 και 2015.
Στη σχετική του έκθεση, που τέθηκε υπ' όψιν του δ.σ. του Ταμείου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, σημείωνε:
- Να δοθεί το προτεινόμενο ποσό για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα δανειακή σύμβαση, κατανέμοντας τα 28 δισ. σε 17 ισόποσες δόσεις του 1,65 δισ. για κάθε τρίμηνο, αφού όμως προηγουμένως υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα (έτσι οι δόσεις θα συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για ωμό εκβιασμό). Επίσης, αν στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος εμφανιστούν «χρηματοδοτικά κενά», τότε θα καλυφθούν από την Ε.Ε.
- Χωρίς αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος (κυρίως στους τομείς της φοροδιαφυγής, των αποκρατικοποιήσεων, των δημοσιονομικών προσαρμογών και της αυστηρής περικοπής δαπανών), υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για αποτυχία, ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.Με λίγα λόγια ο Πολ Τόμσεν περίπου προδιαγράφει την αποτυχία, μια και οι στόχοι που τίθενται είναι μάλλον ανέφικτοι!
- Θα χρειαστούν δέκα και πλέον χρόνια για να λειτουργήσει ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα και η συνολική επίτευξη του στόχου θα συμβεί εάν η Ελλάδα πετύχει «μεγάλη εσωτερική υποτίμηση».
- Καλωσορίζεται η «αφοσίωση» (!) των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα με αυστηρότερο έλεγχο από τους δανειστές.
Να σημειώσουμε ότι η έγκριση των 28 δισ. για την Ελλάδα από το Δ.Σ. του ΔΝΤ πραγματοποιήθηκε σε μια θυελλώδη πολύωρη συνεδρίαση, κατά την οποία υπήρξαν σφοδρότατες αντιδράσεις όχι τόσο κατά της Ελλάδας αλλά κυρίως εναντίον της πολιτικής και των προγραμμάτων που εφαρμόζει το ΔΝΤ στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, στις αντιδράσεις πρωτοστάτησαν η Βραζιλία, η οποία και δεν ψήφισε τη δανειοδότηση, η Ρωσία, η Ινδία και η Ελβετία, που δήλωσε ότι ψηφίζει απρόθυμα!
Πέμπτη 14 Μαρτίου
Πηγή: ISKRA 

Δεν υπάρχουν σχόλια: