3.19.2011

Ακόμη και με απεργία πείνας προστατεύουν το σχολείο τους στην Τσαριτσάνη Λάρισας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/03/2011

Διαστάσεις εξέγερσης λαμβάνουν πλέον οι αντιδράσεις πόλεων και χωριών με σύνθημα "Κάτω τα χέρια από τα σχολεία μας". Μέχρι απεργία πείνας ξεκίνησαν χθες οι μαθητές του Λυκείου της Τσαριτσάνης Λάρισας για να υπερασπιστούν το σχολείο τους από τον οδοστρωτήρα των συγχωνεύσεων. Δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα τελούν υπό κατάληψη, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και κάτοικοι διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα, κλείνουν δρόμους, ανεβάζουν μπάρες σε διόδια, πολιορκούν ή και καταλαμβάνουν διευθύνσεις εκπαίδευσης. Η Ελλάδα στο πόδι. Με ένα στόχο. Να υπερασπιστεί τα σχολεία της. Να μην περάσουν οι συγχωνεύσεις. Δεν έχει τόπο να σταθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Είναι μόνη ενάντια σε όλους.
Χθες το μεσημέρι η ΟΛΜΕ οργάνωσε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης. Στην Αθήνα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές κατέλαβαν για περισσότερες από τρεις ώρες την Περιφερειακή Διεύθυνση, στην οδό Τσόχα. Το κτήριο της Διεύθυνσης αλλά και το γραφείο του περιφερειάρχη Ι. Κουμέντου, που επιτελεί την πολιτική των εκκαθαρίσεων σχολείων με απίστευτο ζήλο, γέμισε από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για αρκετή ώρα ο περιφερειακός διευθυντής άκουγε αμίλητος τους μαθητές να δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να διαλύσει τα σχολεία τους, δεν θα την αφήσουν να τα μετατρέψει σε κάτεργα, θα αντισταθούν στην αμάθεια και στον εργασιακό μεσαίωνα.
Αν δεν πάρουν πίσω τις καταργήσεις σχολείων, αν δεν ανακαλέσουν, θα μας βρίσκουν παντού μπροστά τους, τονίζεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία γι' αυτό. Οι τοπικές παρελάσεις της 25ης Μαρτίου θα εξελιχθούν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Τοπικές ενώσεις καθηγητών λαμβάνουν ήδη τέτοιες αποφάσεις, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ προχωρούν σε 24ωρη απεργία για τις 30 Μαρτίου. Από την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, στο Περιστέρι που σαρώνεται από τον οδοστρωτήρα των συνενώσεων, οι μαθητές δεν έχουν μπει ούτε μία ημέρα για μάθημα. Παρά τις απειλές της υπουργού Παιδείας για απουσίες και μαθήματα το Σάββατο και τις αργίες.
Η ένταση και η έκταση των κινητοποιήσεων έχει τρομάξει το υπουργείο Παιδείας που τώρα συνειδητοποιεί ότι το εγχείρημα των συγχωνεύσεων μπορεί να γίνει η θρυαλλίδα για γενικότερη έκρηξη στον χώρο της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση δεν έχει να κάνει μόνο με μαθητές ή εκπαιδευτικούς αλλά με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, τους γονείς και όλους τους τοπικούς φορείς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων "προθύμων" δημάρχων. Στο σύνολό τους οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν τις συγχωνεύσεις ως τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Η υπουργός Παιδείας που μέχρι πρότινος επιχειρούσε να εκφοβίσει τους μαθητές και τους γονείς τους με τον μπαμπούλα των απουσιών, χθες έστρεψε τα βέλη της προς τους δημάρχους και τους συνδικαλιστές. Με τηλεοπτική δήλωσή της η Ά. Διαμαντοπούλου κάλεσε "ορισμένους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκπαίδευσης, να μην εμπλέκουν τα παιδιά σε αντιπαραθέσεις, που αφορούν στη διοικητική αναδιάρθρωση της Εκπαίδευσης".
Η απώλεια τόσων σχολείων είναι για την κ. Διαμαντοπούλου απλώς ένα γραφειοκρατικό θέμα! Ένα θέμα διοίκησης στο οποίο δεν έχουν λόγο οι μαθητές. Η υπουργός Παιδείας έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει δημάρχους και συνδικαλιστές ότι χρησιμοποιούν τα παιδιά ως θέαμα σε κανάλια και μάλιστα σε ώρες μαθήματος και κάλεσε τους πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κατάθεση των επιχειρημάτων στο συγκεκριμένο θέμα. Την ίδια ώρα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να βγουν κάποια σχολεία από τη μαύρη λίστα θεωρώντας ότι μ' αυτό τον τρόπο θα δείξει ότι αναγνωρίζει λάθη. 'Οπως δήλωσε η Ά. Διαμαντοπούλου, το υπουργείο Παιδείας "είναι ανοιχτό σε κάθε συζήτηση, σε κάθε κριτική και αντιπαράθεση" αλλά "υπάρχει μια κόκκινη γραμμή" που δεν είναι άλλη από τις κινητοποιήσεις οι οποίες απειλούν να καταστρέψουν την εικόνα της.
Αργά το απόγευμα η υπουργός Παιδείας κάλεσε τα συνδικάτα της εκπαίδευσης να αποκηρύξουν τις κινητοποιήσεις και τη χθεσινή κατάληψη της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης που δήθεν οδήγησε στον προπηλακισμό του περιφερειακού διευθυντή και σε βανδαλισμούς. Τα παραπάνω αποδίδονται σε συνδικαλιστές των Αριστερών Συσπειρώσεων που σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας είναι "τραγικά πρότυπα για τα παιδιά" που πρέπει να απομονωθούν από τις εκπαιδευτικές


Πόλεμο κατά των τοπικών κοινωνιών και εκπαιδευτικών ανοίγει η Ά. Διαμαντοπούλου.
Ζητεί από τα εκπαιδευτικά συνδικάτα να καταδικάσουν κινητοποιήσεις και αριστερές παρατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: