4.06.2012

Μια καταγγελία για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία...

Την Τετάρτη λίγο μετά τις 4 η ώρα το απόγευμα μια ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών ολοκληρώσαμε το μάθημά μας στο κτίριο ‘Κωστή Παλαμά’ στη συμβολή των οδών Σίνα και Ακαδημίας. Οκτώ από εμάς, βγαίνοντας από την έξοδο του κτιρίου, ήρθαμε αντιμέτωποι με μια διμοιρία αστυνομικών που φωνάζοντας απειλητικά προς το μέρος μας, μας έκλεισε το δρόμο, μας περικύκλωσε, και αφού μας υπέβαλε σε έλεγχο, μας μετέφερε στο απέναντι πεζοδρόμιο προκειμένου να μας βάλει σε κλούβα για να μεταφερθούμε στην Γ.Α.Δ.Α. Μάταια προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στα ξεφτέρια της ΕΛ.ΑΣ πως μόλις είχαμε τελειώσει το προγραμματισμένο εβδομαδιαίο μάθημά μας στο εν λόγω κτίριο. Μάταια επίσης, τους το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο καθηγητής, που ήρθε στο σημείο να συνδράμει.   Περικυκλωμένοι στο απέναντι πεζοδρόμιο, και ενώ πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί γύρω μας φωνάζοντας αποδοκιμαστικά ενάντια στις δύο πλέον διμοιρίες (ήρθαν και τα Μ.Α.Τ. για ενισχύσεις), εισπράξαμε το μένος των αστυνομικών, που εμφανώς εκνευρισμένοι από την έντονη κοινωνική κατακραυγή αλλά και από την αντίσταση μας να μπούμε στην κλούβα, άρχισαν να μας σπρώχνουν και να μας προπηλακίζουν. Εν τέλει, οδηγηθήκαμε κινηματογραφικά –με  συνοδεία μηχανών και σειρήνων– στη Γ.Α.Δ.Α., όπου και κρατηθήκαμε ως προσαχθέντες, χωρίς ποτέ να διευκρινιστεί ο λόγος  της προσαγωγής μας, μέχρι να μας αφήσουν δυόμιση ώρες αργότερα.
Το περιστατικό αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί παρά μέρος του ευρύτερου κλίματος καταστολής που επιβάλει η εποχή του μνημονίου και αγγίζει ολοένα και ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας. Σε αυτό το κλίμα, αποπειράται η δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων με στόχο τον αποπροσανατολισμό και τη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, με σκοπό, μεταξύ άλλων, το ρεύμα αυτό να αξιοποιηθεί και εκλογικά. Σε αυτό το παιχνίδι εντυπώσεων για την περισυλλογή απελπισμένων ψήφων εντάσσεται και η επανενεργοποίηση της μαζικής «επιχείρησης σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας, με κύριους αποδέκτες τους πλέον ευάλωτους και εξαθλιωμένους ανθρώπους της μητρόπολης, τους μετανάστες.
Εδώ και μέρες η Νομική Σχολή καθώς και η Α.Σ.Ο.Ε.Ε. τελούν υπό καθεστώς ομηρίας από τις αστυνομικές αρχές, λόγω της προσπάθειας κάποιων μεταναστών να  ξεφύγουν από το κυνήγι που έχει εξαπολυθεί εναντίον τους. Για ακόμη μια φορά, όπως και πριν από ένα χρόνο με την απεργία πείνας των 300 μεταναστών, αποφασίστηκε το lock out του Πανεπιστημίου. Το απόγευμα της Τετάρτης οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης των προπτυχιακών φοιτητών στους μετανάστες περικυκλώνοντας το οικοδομικό τετράγωνο της Νομικής. Και όλα αυτά στον απόηχο της αυτοκτονίας του 77χρονου Δημήτρη Χριστούλα στο Σύνταγμα, ένα από τα θύματα της εξαθλίωσης που έχουνε επιβάλει τα εξοντωτικά μέτρα του Μνημονίου. Ενάντια στα τελευταία, καθώς και την κρατική καταστολή, προτάσσουμε τον αγώνα, την αντίσταση και την αλληλεγγύη. Ο χώρος του Πανεπιστημίου είναι χώρος ελευθερίας, κινητοποίησης, αλληλεγγύης και συλλογικής συμμετοχής σε κοινωνικές και πολιτικές διεκδικήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: