4.28.2012

ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΣΥΡΑΚΟΥ*
Η πρόσφατη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία έρχεται να αποδείξει για μία ακόμη φορά το αδιέξοδο των μνημονιακών μέτρων, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο στο «αισιόδοξο» σενάριο η ύφεση θα φτάσει στο 5% για το 2012 και η ανεργία πάνω από 19%.
Λίγο μετά, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη δραματική επιβάρυνση της καθημερινότητας και της εισοδηματικής πραγματικότητας των Ελλήνων εργαζομένων από τα Μνημόνια και τις πολιτικές δουλείες της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας σημαίνουν νέο καμπανάκι για όλους μας.
Κόντρα στη λογική των κυρίαρχων που αντιμετωπίζουν την οικονομία ως μεγέθη και αριθμούς, η οικονομική πολιτική δεν είναι παρά συγκεκριμένες επιλογές που καθορίζουν την πραγματικότητα και τις συνθήκες ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.
Γι' αυτό το λόγο, η Αριστερά οφείλει να απαντήσει στο σήμερα και σε αυτό το επίπεδο με πραγματικούς όρους, καθώς τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν αρχίσουμε να υλοποιούμε ένα πρόγραμμα που σαφώς θα κοιτάει σε ένα διαφορετικό αύριο, σε μια κοινωνία προς όφελος των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων.
Μια τέτοια προσπάθεια συναντά μοιραία απέναντι της ζητήματα όπως τα τεράστια χρέη των νοικοκυριών που ασφυκτιούν υπό το βάρος της μνημονιακής λεηλασίας, τα τεράστια διαφυγόντα έσοδα από τη φοροδιαφυγή των λίγων και εκλεκτών «κολλητών» των δικομματικών κυβερνήσεων του χθες και βέβαια το χρηματοπιστωτικό τομέα που παρασιτεί σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και κερδοσκοπεί προς όφελος των εγχώριων τραπεζιτών.
Επομένως ένα πραγματικά αισιόδοξο σενάριο για την ελληνική κοινωνία, άρα και την ελληνική οικονομία, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της.
Αυτό δεν μπορεί παρά να εκκινά από τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με τρόπο φιλικό προς τους καταναλωτές. Επειδή πουθενά στον πλανήτη δεν υπάρχει παράδειγμα όπου οι ιδιωτικές τράπεζες να έχουν επιτρέψει μία τέτοια ρύθμιση στην κατεύθυνση αυτή, η μόνη λύση είναι η εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση τους.
Περαιτέρω, η υπαγωγή των τραπεζών σε δημόσιο έλεγχο θα μας δώσει τα απαραίτητα χρηματοοικονομικά εργαλεία και τους πόρους για να στηρίξουμε την αναδιάταξη του οικονομικού μοντέλου, η οποία δεν μπορεί παρά να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί από έναν αναδιοργανωμένο, σαφώς πιο αξιοκρατικό και παραγωγικό δημόσιο τομέα.
Τα προηγούμενα από κοινού με τη διαπραγμάτευση για την διαγραφή του χρέους με προστασία ασφαλιστικών ταμείων και μικροαποταμιευτών, με αξιοποίηση κάθε μέσου όπως ο λογιστικός έλεγχος και η διακοπή πληρωμών αλλά και μια προσπάθεια Ευρωπαϊκής ρύθμισης για το χρέος των ευρωπαϊκών κρατών, συνθέτουν ένα πρώτο πλαίσιο ανάκαμψης όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας αλλά και της συρρικνούμενης ευρωπαϊκής.
* Η Σταυρούλα Συράκου είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Β' Πειραιά
Παρασκευή 27 Απριλίου
Από την ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: